Scherzi Musicali

Ensemble voor oude muziek

“Nicolas Achten en zijn Belgische collectief delen een deugd die je niet kunt aanleren, niet kunt cultiveren en die snel verloren gaat: frisheid”
(Diapason Magazine).

I haar meer dan tienjarig bestaan is hetn de ruim vijftien jaar van zijn bestaan is het Belgische collectief Scherzi Musicali uitgegroeid tot een belangrijk ensemble in de wereld van de oude muziek, bekend om zijn werk aan de repertoires van de zeventiende en achttiende eeuw, die het met onstilbaar plezier verkent. Scherzi Musicali wil de muziek met dezelfde objectiviteit benaderen, of het nu gaat om herontdekte muziek of om het grote repertoire, en elk van de parameters van hun interpretatie is het voorwerp van onderzoek en reflectie, op zoek naar de meest geschikte filologische keuzes om elke muziekstijl te benaderen.

Het ensemble bestaat uit drie tot meer dan veertig musici en is gecentreerd rond zijn oprichter en artistiek leider, Nicolas Achten (°1985), die zingt terwijl hij zichzelf begeleidt op de luit of theorbe, harp of klavecimbel. Hij wordt omringd door een groep jonge zangers en instrumentalisten met wie hij concert na concert een klankidentiteit ontwikkelt op basis van basso continuo instrumenten en hun interactie met de retoriek van het zingen.

Scherzi Musicali treedt op in heel Europa: Festival de Wallonie, Festival van Vlaanderen, De Bijloke, De Singel, Concertgebouw Brugge, Amuz, Bozar, Automne Musical de Spa, Festival Oude Muziek Utrecht, Operadagen Rotterdam, Ferrara Musica, Amici Della Musica di Padova, het Venetian Festival of Baroque Music, Tage Alter Musik Herne, Musikfestspiele Potsdam, Musikverein Wien, Kölner Philharmonie, Itinéraire Baroque en Périgord Vert, Embaroquement Immédiat, Festival d’Ambronay, enz.

Bewust van haar educatieve missie werkt Scherzi Musicali regelmatig samen met de “Jeunesses Musicales” om jong publiek kennis te laten maken met oude muziek.

De discografie van Scherzi Musicali omvat tot op heden dertien opnames, waarvan elf wereldpremières: “L’Euridice” – Giulio Caccini (2008), “Dulcis Amor Iesu” – motetten van Giovanni Felice Sances (2009), twee bundels “Petits Motets” – Joseph Hector Fiocco (2009 & 2017), “La Catena d’Adone” – Domenico Mazzocchi (2010), “How pleasant ’tis to Love” – liederen van Henry Purcell (2012), “Il Pianto d’Orfeo” – Monteverdi, Caccini, Peri… (2013) en “La Maddalena”, oratorium van Antonio Bertali (2016), “Dialoghi Amorosi”- Sances (2017) -, “O Penosa Lontananza” – ongepubliceerde cantates van Alessandro Scarlatti (2018), “O Splendida Dies – motetten van Giovanni Paolo Colonna (2019), en “Motets” – Jean-Noël Hamal (2021). Hun laatste opus is gewijd aan de Leçons des ténèbres van Charles-Joseph van Helmont (2023). Deze albums zijn uitgegeven door Alpha, Deutsche Harmonia Mundi/Sony, Musique en Wallonie en Ricercar, voor wie het ensemble nu exclusief opneemt.

Elk van hun opnamen is door de internationale pers enthousiast ontvangen: Diapason d’or, Diapason découverte, Choc (Classica), Joker (Crescendo magazine), Octaves de la Musique, La Clef (ResMusica), Prelude Classics Award, 4 sterren (Monde de la musique), Muse d’Or & Muse du mois (Muse baroque), Golden Ring (Classic Info), Outstanding (International Record Review), Pix Cæcilia, enz.

Op het filmdoek is Scherzi Musicali te zien in de reportage “Monteverdi, aux sources de l’opéra” van Philippe Béziat (Arte, 2017), of in de film “À l’ombre des filles” van Étienne Comar (release in 2022).

Scherzi Musicali wordt gesteund door de Fédération Wallonie-Bruxelles (Direction générale de la Culture, Service de la Musique) en is “artist in residence” in het Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten Antwerpen.

“Nicolas Achten et son collectif belge partagent une vertu qui ne s’enseigne pas, ne se cultive pas et se perd vite : la fraîcheur.“ (Diapason Magazine).

Bariton, klavecinist, luitspeler, harpist en aanvoerder van zijn ensemble ensembleleider, Nicolas Achten (Brussel, °1985) maakte al op zeer jonge leeftijd naam in de wereld van de oude muziek: laureaat van de VIIe Internationale Wedstrijd voor Barokzang van Chimay in 2006, hij werd verkozen tot klassiek artiest van het jaar 2009 bij de Octaves de la Musique en “Young Musician of the Year Award 2009” uitgereikt door de Unie van de Belgische Muziekpers.

Nicolas Achten studeerde zang, luit, klavecimbel, oude harp en directie aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Den Haag; hij voltooide zijn opleiding tijdens verschillende masterclasses, met name aan de Barokacademie van Ambronay en aan het Centre de la Voix de Royaumont.

Sinds 2004 wordt hij uitgenodigd door prestigieuze oude muziekensembles, waaronder l’Arpeggiata, la Fenice, La Petite Bande, Ausonia, les Agrémens, Akadêmia, Les Talens Lyriques, Il Fondamento, Les Musiciens du Louvre, Il Seminario Musicale, le Poème Harmonique, Akademie für Alte Musik Berlin, Ensemble Phoenix Munich, en onder leiding van dirigenten als Jean Tubéry, Sigiswald Kuijken, Marc Minkowski, Christophe Rousset en René Jacobs.

Tegenwoordig is hij één van de weinige klassieke zangers die zichzelf begeleidt en daarmee het historische gebruik nieuw leven inblaast. Om deze aanpak te verdiepen en zijn onderzoek in de praktijk te brengen, richtte hij het ensemble Scherzi Musicali op, waarvan de concerten in heel Europa alsook de 13 opnames unaniem enthousiast werden onthaald door het publiek en de internationale pers (Diapason d’or, Diapason découverte, Choc de Classica, Joker de Crescendo, La Clef de ResMusica, Prelude Classics Award, Muse d’Or, Ring de Classique Info, “Outstanding” in de International Record Review, Prix Cæcilia…).

Daarnaast verkent Nicolas ook atypische ontmoetingen, in een duo met de volksaccordeonist Didier Laloy, of in een trio met de jazzsaxofonist Manu Hermia of de pop/rock-zanger Kris Dane.

 

Nicolas Achten is hoofddocent zang oude muziek en luit, en doceert temperamenten en stemming aan het Conservatoire Royal de Bruxelles. Hij was muzikaal directeur van de zomercursussen van Muziektheater Transparant van 2007 tot 2015, en wordt regelmatig uitgenodigd voor masterclasses in heel Europa (Operastudio Vlaanderen, SIMAW in Namen, University of East Anglia, de Yorke Trust in Norfolk, Conservatorio Milano, …).

Scherzi Musicali bestaat uit…

braiton, luit, klavecimbel, historisch harp, muzikale leiding
Nicolas Achten 

sopraan 
Deborah Cachet
Wei Lian Huang
Griet de Geiter

mezzosopraan 
Luciana Mancini 

contraténor 
Andrea Gavagnin
William H. Shelton
 
Leandro Marziotte

tenor 
Reinoud Van Mechelen
Francisco Mañalich

bass
Sönke Tams Freier

zink
Lambert Colson
Sarah Dubus 

viool
Ann Cnop
Patrizio Germone
Ortwin Lowyck

gamba, lirone 
Justin Glaie
Lies Wyers

luit, aartsluit, theorbe 
Solmund Nystabakk
Paul Kieffer
Simon Linné
François Dambois
Justin Glaie

klavecimbel, orgel 
Philippe Grisvard
Matthieu Valfré
Beniamino Paganini

…maar ook:

zangers
Hanna Al-Bender 
Astrid Stockman
Gwendoline Blondeel
Pierre Derhet
Romain Bockler

instrumentalisten
Stéphanie Pfister
Jasmine Eudeline
Joanna Huszcza
Mathilde Wolfs
Ronan Kernoa
Edouard Catalan
Valentin Bajou
Thomas Baeté
Benoît Vanden Bemden
François Joubert-Caillet
Romina Lischka
Korneel Bernolet
Haru Kitamika
Sarah Ridy
Francesco Corti

in memoriam Eriko Semba (1973-2018)

Voor de oren…

…en de ogen

Inschrijving tot onze newsletter